miercuri, 10 septembrie 2008

FILME CONTROVERSATE ( 1 ) -"La Voie Lactee"(Calea Lactee)-1969



Filmul de arta provoaca ochiul , inima, mintea. La fel ca orice alta forma a artei, filmul are un efect puternic asupra simturilor, dar indeamna totodata si la reflectii adanci asupra ideilor fundamentale ale umanitatii. Este evident o forma de a ne transforma in oameni superiori ce aspira la inaltimi, de a constientiza laturi ale vietii pe care nu le-am identificat pana atunci, de a gandi si a simti altfel decat majoritatea.
Filmul,ca arta vizuala complexa si profunda,poate creea senzatii si contura ganduri. Iar atunci cand provocarile sale sunt impinse pana la limita unei suportabilitati normale, filmul devine controversat.
Religia, ca forma organizata de exprimare a credintelor, a reprezentat un subiect vibrant in multe pelicule importante ale istoriei filmului Un anumit regizor insa a reusit sa puna in discutie crestinismul, intr-un mod personal, starnind mereu controverse aprinse. Luis Bunuel, cel mai mare regizor de limba spaniola din toate timpurile, reprezentantul suprarealismului in cinematografie si creatorul unor opere geniale, a jonglat in multe ocazii cu religia crestina in imagini ce au socat.
Filmul “La Voie Lactee” ( Calea lactee )-1969 este o autentica demonstratie- marca Bunuel- de implicare a regizorului in dezbateri religioase. Bunuel insa o face fara sa explice exact de ce parte a a baricadei se afla adevarul,care e acest adevar si cum trebuie sa il cautam.
Calea Lactee este numele dat calatoriei-pelerinaj la mormantul Sfantului Iacob, din Santiago de Compostela. Potrivit legendei, in secolul al VII-lea,o stea a condus niste pastori la locul unde se aflau moastele sfantului, de aici denumirea de Compostela ( din latinescul “Campus Stelae”).
Filmul lui Bunuel prezinta calatoria a doi barbati ( un batra si un tanar),imbracati saracacios, din sudul Frantei spre Santiago de Compostela. Suprarealismul evident in toate filmele lui Bunuel are in aceasta realizare a sa din perioada franceza a carierei, conotatii foarte profunde. Calatoria celor doi devine una fantastica, transcedentala, spatiul si timpul devenind repere neimportante.Personaje ce au creat controverse si erezii de-a lungul istoriei crestinismului apar in calatoria celor doi pelerini,toti aparandu-si cu stoicism proprile versiuni despre divinitate. In acelasi timp, Bunuel starneste privitorul prin imagini dure, intense, precum cea a crucificarii unei calugarite in dorinta acesteia de a suferi astfel in acelasi fel precum Christos. Ingerul Mortii si Marchizul de Sade au aparitii in acelasi film in care Isus este prezentat neconventional, ca un om obisnuit. Isus glumeste si rade, alearga si ii este foame si chiar doreste sa se barbiereasca. Cei doi pelerini par niste vagabonzi, niste oameni ai strazii,dar desi in aparenta sunt niste credinciosi ce fac un drum spiritual spre un loc sfant, ei se dezvaluie in multe secvente ca fiind lipsiti de umanitate, de simtaminte si sfarsesc prin a face exact ceea ce ii indemna la inceputul filmului diavolul: se vor culca cu o prostituata. Filmul este presarat cu momente ce imbie la gandire,iar dupa ce il urmaresti prima data simti nevoia sa revezi scene pentru a intelege mai bine ceea ce regizorul a gandit. La fel ca si Lynch astazi, Bunuel era recunoascut pentru faptul ca nu dadea informatii legate de controversele filmelor sale.
O oglinda a fanatismului religios, o pelicula ce poate fi privita ca fiind pro-religie sau anti-religie, o introspectie asupra pacatului si a credintei..Un film controversat, dar care merita-poate tocmai de aceea- vazut , revazut si dezbatut...

Un comentariu:

smith john spunea...

Super blogul !
Trailer+film+subtitrare filme gratis 2009
http://filme-gratis-2009.blogspot.com Intra si vezi !
Bafta in continuare !